Copyright © 2023. All Rights Reserved

История на хавлията

30 януари 2019
История на хавлията

Съвременните хора до такава степен са свикнали с хавлията, че едва ли се питат каква е историята й. Тя присъства неизменно в ежедневието ни - в кухнята, пред мивката в банята, след душа или ваната. В хотелите, СПА центровете и местата за почивка, меката хавлия винаги ни е под ръка.

Една е държавата, която освен с качествени хавлиени изделия, може да се похвали и със самото откриване на хавлията - Турция.

Хавлията се ражда в град Бурса, преди 300г. Градът е известен с водите, чешмите, баните и минералните си извори. Безспорното удоволствие от подсушаването на тялото след баня с мек плат вдъхновява тъкачите да променят начина на кадифеното тъкане и да създадат хавлиения плат. Те стават известни със собствените си вариации на хавлиени кърпи, които наричат  "Havlu", каквато е и най-модерната турска дума за кърпа в наши дни. В първите години на 18-ти век започва производство на примитивни станове. В началото готовите хавлиени кърпи били по няколко на ден и постепенно се увеличили до десетина дневно. Въвеждането на модерни технологии позволява рязко увеличение на броя на произведените хавлии дневно, а стилът и начинът на производство са взаимствани и въведени по света.
В развитието на хавлиеното производство в Турция голяма роля изиграва политика Мустафа Кемал Ататюрк. Популярният дизайнер Хаджи Хафъз изпраща на държавника негов портрет, втъкан в хавлия. Впечатлен от изображението си върху хавлиена кърпа  Ататюрк отива в Бурса и предлага помощта си на хавлиеното производство и на местните индустриалци. В началото хавлиените кърпи в Бурса, които се произвеждали от памучна прежда, се тъчели на ръчни станове, но през 1941 година с усилията на основалите се Хавлиени Кооперации се създават модерни предприятия, които спомат за развитието на прозводството.

Кратък наръчник при избор на хавлии

Или как да изберем най-подходящите хавлиени кърпи и халати?

прочети още
Меки и пухкави хавлиени кърпи? Мисията е ВЪЗМОЖНА!

Как кърпите вкъщи да останат меки и пухкави - съвети от нас за вас...

прочети още
Как да направим мече-играчка от хавлиена кърпа ;-)

За сръчните и изобретателните - хавлиено мече!

прочети още