Copyright © 2023. All Rights Reserved

Меки и пухкави хавлиени кърпи? Мисията е ВЪЗМОЖНА!

18 февруари 2019
Меки и пухкави хавлиени кърпи? Мисията е ВЪЗМОЖНА!

Хавлиената кърпа - този наглед малък детайл в дома ни, всъщност е нещото, което използваме ежедневно в кухнята, в банята... в килера, дори в гаража си. Нещото, което сме свикнали да е на една ръка разстояние.

С времето, с честото пране, с ежедневната експлоатация, хавлиеният плат загрубява, изтънява, избледнява и губи донякъде най-важното си качество - да попива.

Как можем да запазим кърпите за по-дълго време меки, плътни и пухкави? Ето няколко съвета от нас за вас:

  • Първото пране е добре да бъде в хладка вода (до 30 градуса), с много малко перилен препарат, без омекотител. Това помага на хавлията да се 'отчупи', отделят се остатъчните власинки от производствения процес, тъканта става по-плътна и мека.
  • Всяко следващо изпиране е препоръчително да бъде при температура на водата до 40 градуса, отново с малко перилен препарат, с много малко или без омекотител. По възможност перете хавлиените кърпи отделно от останалото пране. Добре е изплакването да бъде обилно, а в случай на машинно пране, да не се центруфугира на високи обороти (до 800). В резултат на голямото количество омекотител по повърхността на тъканите се получава и тънък слой остатъчен препарат, който влияе и върху количеството вода, което кърпата абсорбира. 
  • При възможност е добре хавлиените кърпи да се оставят да изсъхнат напълно на въздух отвън. Ако обаче нямате такава възможност и използвате сушилня за целта, специалистите съветват за оптимални резултати никога да не я препълвате с пране, както и да сушите дрехите и кърпите поотделно.
  • От гледна точка на съхранението е добре кърпите да не се закачат една върху друга след употреба. Ако са сгънати в шкаф/на рафт е препоръчително да се редят една до друга, а не една върху друга. По този начин ще предотвратите смачкването на най-долните кърпи, което често е и причина те да не изглеждат достатъчно меки и пухкави.

Поздрави,

Хавлиен Свят

Кратък наръчник при избор на хавлии

Или как да изберем най-подходящите хавлиени кърпи и халати?

прочети още
Как да направим мече-играчка от хавлиена кърпа ;-)

За сръчните и изобретателните - хавлиено мече!

прочети още
Хавлията - най-полезното нещо

из "Пътеводител на галактическия стопаджия", Дъглас Адамс

прочети още